Velkommen til årets konferanse som omhandler vold og kriminalitet: Hvordan fange opp barn i risiko?

Tid: 23. januar 2025 kl. 10.00-16.00

Sted: Det Norske Teatret i Oslo eller digital deltakelse

Konferansen er gratis. Sjekk søppelpost hvis du ikke får bekreftelse på påmelding.

Det har de siste årene vært mye oppmerksomhet om og stor bekymring knyttet til økt ungdomskriminalitet. Samtidig ser vi økende utfordringer knyttet til vold, rusbruk og annen risikoadferd. Mange ønsker strengere tiltak og en større verktøykasse når barn og unge begår alvorlige handlinger.

Men hva ligger bak denne utviklingen, og hvordan kan barnevernet i samarbeid med andre aktører forebygge skjevutvikling blant barn og unge? Hva har ungdommene med seg av bagasje og hva kan rusbruk, kriminalitet og vold være et uttrykk for? Hvordan kan vi forebygge, samarbeide og gi virkningsfulle tilbud til barn i risiko? Når ungdommen har begått alvorlige handlinger, hvilke tiltak kan hjelpe ungdommen på rett kjøl igjen?

Denne konferansen er for alle som jobber i barnevernet, og samarbeidspartnere som politi, NAV, helse, skole, private aktører og frivillig sektor.  

Program for barnevernskonferansen 2025

Årets konferanse er høyaktuell og omhandler temaer om vold og ungdomskriminalitet. Hvordan kan vi som samfunn fange opp - og hjelpe - barn i risikosonen for omsorgssvikt og alvorlig skjevutvikling? 

Konferansen er delt inn i ulike bolker som ser på overordnede samfunnstrekk, ulike metoder og eksempler på forebyggende arbeid og på verktøykassa vi har når problemene eskalerer. Vi vil også belyse hvordan vi kan tenke nytt rundt samarbeid mellom ulike velferdstjenester og andre aktører.

Programmet er under utvikling og oppdateres fortløpende.

Konferansier: Frode Stang

  • 09.15-10.00

    Dørene åpner

    Dørene åpner 45 minutter før konferansen starter. Vennligst møt opp i god tid før programstart. Det serveres kaffe og det er mulighet for en prat med andre konferansedeltakere.

  • 10.00-11.15

    Samfunnstrender, status og risikofaktorer

    • Bufdir-direktør Hege Nilssen ønsker velkommen
    • Barne- og familieminister Kjersti Toppe deltar i åpningen av konferansen
    • Fra gjengmedlem til rollemodell. Mikael Ali deler sine erfaringer fra tøff oppvekst, livet som gjengmedlem og hvordan han nå både hjelper ungdom og gir råd til hjelpeapparatet.
    • Samfunnstrender som påvirker dagens barn og unge - og hva betyr disse trendene for barn i risiko? Dette vil filosof og forfatter Sigurd Hverven belyse nærmere.
    • Statusrapport om barnevernet. Avdelingsdirektør Solveig Valseth i Bufdir presenterer utviklingstrekk og analyser av dagens situasjon.
    • Hva kjennetegner barn som begår gjentatt kriminalitet - og kan vi hjelpe dem? Spesialrådgiver for innovasjon og tjenesteutvikling i NUBU, Dagfinn Mørkrid Thøgersen. 

  • 11.15-12.00

    Lunsj

  • 12.00-13.05

    Hvordan forebygge vold og hjelpe barn og familier?

    • Forebygging med barnets behov i sentrum. Hva menes med forebygging og tidlig innsats? Og hvordan kan en utviklingsmodell gi retning for arbeidet med barn og unge? Seniorrådgiver Berit Landmark i Bufdir
    • Presentasjon av lokale eksempler
      • Innovasjon og forebyggende arbeid i Kristiansand. Kommunalsjef for barne- og familietjenester Jon N. Wergeland deler sine erfaringer. 
      • Samtaler om vold med foreldre og barn i barneverntjenesten. Alternativ til vold og barnevernstjenesten i bydel Søndre Nordstrand i Oslo har i to år samarbeidet om hvordan barnevernstjenesten kan møte familier der det er bekymring for vold. Arbeidet her resultert i en voldsspesifikk veileder. Psykologspesialist Øygunn Lid fra ATV og familieveileder Anette Andersen fra barnevernstjenesten i Søndre Nordstrand deler sine erfaringer fra samarbeidet. 
      • Frivillig innsats – i bredt samarbeid med ungdommene selv, hjelpeapparat og næringsliv ­– gir store resultater i det forebyggende arbeidet.  Anders Näsström, senterleder Fellesverket i Trondheim Røde Kors forteller om hvordan de jobber i Trondheim og hva som er suksessfaktorene for å lykkes i arbeidet med ungdommene.
    • Bruk av familieråd i vold og høykonfliktsaker. Med gode forberedelser, gjennomføres familieråd også i saker med voldsproblematikk eller når det er ekstra høyt konfliktnivå. Lise Lundby, familierådsansvarlig i Bufetat, region øst deler erfaringer med denne type familieråd, som kalles shuttleråd. 

  • 13.05-13.25

    Pause

  • 13.25-14.40

    Hvordan skape gode relasjoner og hvilken verktøykasse har vi?

    • Hvordan møter barnevernstjenesten foreldre og barn i sitt voldsarbeid, og hvordan kan arbeidet bli bedre?  Anja Bredal, forsker ved NOVA/OsloMet, har vært hovedansvarlig for NOVA-rapport: Barnevernstjenestens arbeid med vold og overgrep. Bredal vil gi en kort presentasjon av hovedfunnene, før hun, generalsekretær Jasmin Agovic-Nordaas i Landsforeningen for barnevernsbarn og Turid Reenaas, leder av Hjelp meg stoppe volden har en samtale om hvordan barnevernstjenesten kan møte barn, unge og foreldre på en bedre måte.
    • Metoder for den gode samtalen med barn og unge. Seniorrådgiver Maria Machholm fra Bufdir forteller om hvordan Den Dialogiske Samtalemetoden, DCM, kan brukes for å styrke barn og unges rett til medvirkning gjennom måten barnet blir hørt på ved. DCM barnesamtalen tilbyr et konkret og anvendelig verktøy som hjelper barnevernsansatte i møte med de utsatte barna, og som bidrar til at de blir tryggere voksne i møtet med barnet.
    • Bruk av miljøterapeuter i det kriminalitetsforebyggende arbeidet i Oslo. Oslo Met har evaluert tre ulike tiltak i kommunen, og bruk av ungdomsagenter i bydel Alna har vist gode resultater. Hva viser følgeforskningen og hvordan bruker bydel Alna miljøterapeuter i skoler og fritidsklubber? Forsker Stian Lid ved Oslo Met og Mohamed Ibrahim Mahamed fra Medborgerskapsprosjektet deler sine erfaringer.
    • Forebygging og behandling av ungdom som begår kriminalitet. I rollen som MST-konsulent i Bufetat, jobber Åsmund Sveinsson med kvalitetssikring av behandlingsmodellen Multisystemisk Terapi (MST). Han vil gi eksempler på hvordan intensiv foreldreveiledning og mobilisering av ungdommens nærmiljø er effektiv forebygging og veien ut av kriminalitet for mange unge i Norge.
    • Hvordan kan institusjonstilbudet hjelpe unge med store utfordringer? Ragnhild Espeseth, enhetsleder for Sogn og Fjordane ungdomssenter i Bufetat region vest, deler sine erfaringer. 

  • 14.40-15.00

    Pause med kake

  • 15.00-16.00

    Hvordan tenke nytt om samarbeid?

    • Hvordan kan vi tenke nytt om samarbeid i Norge når vi ser en urovekkende utvikling i ungdomskriminaliteten? Samtale mellom politidirektør Benedicte Bjørneland, Bufdir-direktør Hege Nilssen og kommunalsjef for barne- og familietjenester i Kristiansand, Jon N. Wergeland. 
    • Bruk av ungdomsoppfølging og ungdomsstraff - og samarbeid med velferdstjenestene for å få til positiv endring hos barn som begår grov kriminalitet. Katinka Hartmann, leder for konfliktrådet i Oslo. 
    • Hvordan snu en negativ voldsutvikling for barn på institusjon? I Agder er det inngått en intensjonsavtale mellom sykehuset, politiet, fylkeskommunen, statsforvalteren, Bufetat region sør og alle kommunene i fylket som har gitt noen gode resultater. På konferansen deler politimester Kjerstin Askholt og avdelingsdirektør Helle Baadsvik fra Bufetat sine erfaringer.  

Meld deg på fysisk eller digital deltakelse

Konferansen er gratis. Om du ikke har fått meldt deg på i tide, vil du finne lenke til sendingen her. Men melder du deg på, får du informasjon på e-post. Sjekk alltid søppelpost om du ikke mottar informasjon eller lenke.

Fysisk deltakelse på barnevernskonferansen 2025

Det Norske Teatret Det Norske Teatret
Torsdag 23. januar kl. 10-16: Torsdag 23. januar 2025 kl. 10:00
Påmeldingsfrist: Mandag 13. januar 2025 kl. 12:00
Ledige plasser:: 176 av 650

Digital deltakelse på barnevernskonferansen 2025

Det Norske Teatret Digital plattform
Torsdag 23. januar kl. 10-16: Torsdag 23. januar 2025 kl. 10:00
Påmeldingsfrist: Onsdag 22. januar 2025 kl. 12:00
Ledige plasser:: Ubegrenset

Kontakt

Lurer du på noe i forbindelse med konferansen? Kontakt Bufdir her.

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}